HTML

a-mentalista.blog.hu

Hírek a mentalisták világából, beszámolók a jelentősebb eseményekről és történelmi visszatekintés a mentalizmusra.

Friss topikok

Linkblog

Egy különös ügy - május 20.

2009.05.07. 01:04 Danny Blue

Danny Blue estje az Angelo Caféban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Mindenki lehet gyilkos!
 
Mindenki lehet áldozat!
 
Danny Blue május 20.-án egy különös ügy nyomába ered és felderíti a rejtélyt! Maga a rejtélyt viszont a nézők találják ki és Danny a nézők árulkodó jelei alapján kezd nyomozásba.
 
Nincs előtte rejtett gondolat, titkolt hazugság vagy leplezett érzés.
 
Nyomozz te is!
 
 
Egy különös ügy
Danny Blue interaktív bűnügyi játéka az Angelo Caféban

 

Információk:
2009 Május 20. 20:00
Mom Park, Angelo Café (1125. Bp. alkotás u.53.)
Belépőjegy: 1500.-
Asztalfoglalás: 061-225-08-08

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: show blue est nyomozás produkció mentalista danny

Tisztázzuk a mentalizmust

2009.02.25. 14:22 Danny Blue

Kivesézés - Mi az a mentalizmus?

1. rész - definíció

 

A mentalizmus alapvetően egy előadóművészeti ág. Miért mentalizmus? Mert ez a neve. Új? Nem. Ugyanaz mint a bűvészet? Nem. De hasonlít rá? Vannak minimális átfedések, de ez elmondható a színészettel kapcsolatban is. Van olyan is hogy mentálbűvészet, na ez nem ez. De a mentálhigénia sem, meg a mentál tréning sem. De ettől még nem parafenomén a mentalista.

Tehát a mentalizmus jelentése: A mentalizmus egy előadóművészeti ág, gyakorlói, a mentalisták, olyan előadóművészek, akik eszüket, éleselméjűségüket használják arra, hogy különböző intellektuális jelenségeket teremtsenek meg. Ezek a jelenségek magas tudatról, kiemelkedő memóriáról, fantasztikus emberismeretről és manipulációs képességről tesznek tanubizonyságot.

A szó a késői latin mentalis szóból, illetve a latin mens szóból származik

A mens szó jelentése gondolkodni, az ebből alkotott mental szó jeletnése: az elmélvel kapcsolatos vagy egy intellektuális folyamat.

Azt hiszem egyértelmű a megfogalmazás és Uri Geller miatt hiszik sokan ezt természetfeletti képességnek, majd utána szkeptikusnak vallják magukat, hogy félreértésüket magyarázzák. Holott mindenkinek van valamilyen képessége, hogy manipulálja tárgyalófelét, valamilyen félrevezetéssel rávegyen valakit egy adott dolog választására, vagy akár megjegyezzen 30 szót sorrendben. Ha valakinek nem jutna eszébe ilyen, akkor csak gondoljunk egy versre vissza, amit  negyedikben meg kellett tanulnunk. És láthatjuk, gyerekként az óvodai versek  megtanulása nem is jelentettek erőfeszítést. Nos létezik világszerte több millió ember, akik azt kutatták, hogy hogyan lehet fejleszteni az emberi elme képességeit. Ezek közül pedig kikerültek olyanok, akik rájöttek, hogy fejlesztett agyi kapacitásaikat mutogathatják is a közönségnek, akik ezt elismerésükkel díjazzák. Meg adott országra érvényes Egy mentalista plakátja az 1900-as évből     valutájukkal...

Amerikában és Angliában már a kései 1800-es évekre visszamenőleg lehet feljegyzéseket találni különböző technikákról, melyek leírják, hogyan befolyásoljunk valakit, milyen módszereket lehet használni a memorizálásra. Egyike az első híres mentalistáknak Joseph Dunninger (1892-1975), akinek a mai mentalista irodalom is köszönheti talán a legtöbb anyagot.

Egy másik félreértés is gyakran felüti a fejét: a bűvészet egyik ágának vélik a műfajt, holott keverik a ténylegesen létező mentálbűvészettel. A mentálbűvészet során a bűvészek különböző mentalista kísérleteket reprodukálnak, de az esetek leggyakoribb esetében a bűvészek, mint minden mutatványukhoz, ezekhez is külön erre fabrikált kellékeket használnak.

 

 

 

 

 

 

A mentalista színpadi kelléktára teljesen hétköznapi eszközökre hagyatkozik, pár újságpapír, egy rajztábla, hagyományos borítékok, esetleg üres dobozkák, írószer.

Míg egy bűvésznek minden mutatványhoz kellékek szükségeltetnek, addig egy mentalista egész estje elfér, akár egy lapos aktatáskában(ezt személyesen tudom igazolni, hiszen volt is és hamarosan lesz is egy előadói estem, amit tényleg egy aktatáskába fogok összepakolni). Ebből következtethetünk, hogy teljesen máson múlik a mentalista előadása. Míg egy bűvész a kézügyességét fejleszti tökéletesre, addig egy mentalista az elméjének kell, hogy ura legyen. És még sok száz olyan módszere van a mentalistáknak, melyekről még sem laikus, sem bűvész nem is hallott.

 

 

 

 

 

 

 

 

Talán ebben a megvilágításban tisztábban érezhető, hogy ki az a mentalista és mit akar. Nagyjából szórakoztatni és egy olyan világba elkalauzolni, ahol nem a színpadon történik a csoda, hanem a fejükben... És ez bizony sokszor elgondolkodtató.

A kivesézés sorozatban feltárjuk a mentalizmus különböző jelenségeinek eredetét és megvalósítását, legközelebb talán a memóriáról lesz szó, addig is, aki szeretné, fejleszze a memóriáját:

 http://www.zefrank.com/memory/

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: előadás blue bűvész mentalista danny uri geller

Filmajánló

2009.02.10. 11:49 Danny Blue

A mentalizmus "trendi"- John Malkovich alakításában

Filmajánló: A naaagy Buck Howard

 

Ugyan még csak most készült el az előzetese, de máris beszámolok róla, hiszen témába vág. 'The great Buck Howard' névre hallgat az a hollywoodi filmes alkotás, mely John Malkovich főszerepével egy mentalistáról szól.

A filmben Tom Hanks -  aki egyben a film producere - is szerepet kap, továbbá, sokak számára ismerős lesz David Blaine és Ricky Jay neve is.

A film amerikában március végétől megy a mozikban, remélhetőleg itt is minél hamarabb. Rövid hivatalos leírása:

Egyszer régen, Buck Howard (John Malkovich) napjait a rivalda fényében élte. Az elgondokodtató mentalista mutatványai - melyek nem összekeverendően egy sima bűvészével - egy Vegasban fémjelzett műsort és 61 szereplést ért meg a Johnny Carson Show-ban. Saját elgondolása szerint a tehetsége sokkal tovább terjed, mint csupán kézügyesség - gondolatolvasó és hipnotizálni tud, nem csak egy lelket, de egy egész szobányi embert! De manapság mindenki számára világossá vált, hogy az előadása elvesztette a csillogását; lepukkant vidéki művelődési központokban lép fel, és évek óta nem tudott egy színházban sem telház előtt fellépni. De szívélyes kézfogásával és "Imádom ezt a várost!" felkiáltásával, Buck Howard megőrzi magabiztosságát abban, hogy ő még sztár és meggyőződése, hogy visszatérése a küszöbön áll.

És íme az előzetes:

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv film mozi tom david blaine john hollywood mentalista mentalizmus hanks malkovich

A mentalista reklám nélkül

2009.02.02. 22:27 Danny Blue

A mentalista reklám nélkül

1. epizód

 

Az RTL hát leadta a mentalista sorozat első epizódját, a szikronhang tökéletes, bár lehetne benne egy kicsit több sárm, ahogy az Simon Baker hangjából tökéletesen érződik. Mindenesetre ebből a sorozatból talán tisztább egy mentalista hozzáállása a dolgokhoz és a saját szakmája.

A következő rész Vörös Haj névre hallgat.

Az következő epizód ismertetése: Egy kaliforniai kisvárosban találnak egy halott fiatal lányt. A csapat ennek ügyében nyomoz. Ám míg a legtöbben a lány barátját egy helyi gengszter tartanak gyanúsnak, addig Patrick megint saját elmélete szerint nyomoz, és egész más elképzelése van a történtekről. Csapdát állít az étteremben, ahol a lány pincérnőként dolgozott, remélve, hogy ezzel előcsalja a gyilkost, akiről meggyőződése, hogy még kezdő, és nem igazán ura a vágyainak. A csapda azonban nem sikerül.

Vajon mennyire lesz sikeres a sorozat Magyarországon?!

Szólj hozzá!

Címkék: tv sorozat rtl klub mentalista

Danny Blue újra iskolába jár

2009.01.30. 14:45 Danny Blue

Danny Blue újra iskolába jár

Köszönjük az alábbi cikket a mentalizmus.hu-nak!

 

Uri Geller utódja, a kiválasztott mentalista, Danny Blue januárban országos körútba kezdett, melynek során számos iskolába ellátogat. Tavaly rengetegen keresték meg a népszerű mentalistát, ezért úgy döntött, hogy bejárja az ország iskoláit szórakoztatási és oktatási célokkal.

Az ötlet kidolgozása során fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy a program akár tehetségkutatóként is működhet, hiszen figyelni fog arra, hogy a diákok között akad –e született tehetség.

A népszerű mentalista egy órás előadásai során a nebulók számára könnyed, vidám műsorral készül, de a vidám légkör megteremtése mellett hasznos dolgokra szeretné megtanítani a hallgatóságot.

Danny a 3 hónapra tervezett turné során kb. 180 iskolába és 36.000 diákhoz(7-18) látogat el. A műsor szórakoztató jellege mellett a  fiatalok megtapasztalhatják, hogy a koncentráció segítségével bármi lehetséges. Danny próbára teszi a diákok logikáját, játékos formában megbizonyosodatnak a gondolatok pozitív erejéről is. 

Danny Blue, a mentalista

A „Kiválasztott” című TV2-es műsorban, Uri Geller és a nézők is őt tartották a legjobbnak. Már ezt megelőzően is sikeres előadássorozatot tudhatott maga mögött az Articsóka színpadán, de ezt követően a Rutkai Éva színházban még magasabbra emelte a mércét. Olyan mentalista show műsorokat állított össze, amivel sok embernek szerzett felejthetetlen élményt.

Ha szeretnéd, hogy Danny a Te iskoládba is ellátogasson, írj a suli@danny-blue.com címre!

 

Forrás: mentalizmus.hu

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv2 előadás iskola show blue turné mentalista danny uri geller kiválasztott

Élő műsorban evett piócát a mentalista(!?)

2009.01.28. 00:58 Danny Blue

Élő műsorban evett piócát a mentalista(!?)

 

Az Uri utódja kereső műsort hát nem csak a Pro7 csatorna rendelte be újabb évadra, hanem a TV2 anyacsatornája, a holland SBS6 is. A kettőnek így a költsége jóval kevesebb, mivel mindkét csatornára ugyanabból a stúdióból közvetítik a műsort.

És hát mentalistaként azért az ember követi az eseményeket világszerte - (telepatikusan :-))értesül, hogy hogy állnak a dolgok külföldön. Így jutott el hozzám Breiner Tamás barátomtól a hír egy igen érdekes versenyzőről.

Azt hiszem a kép is magáért beszél:

 

 

 

       Hát, íme Vincent!

 

  

 Alapvetően nem hiszek abban, hogy egy mentalistát túl kéne misztifikálni, egyszerűen jó előadóművész jó megfigyelőképességgel és emberi érzékkel, kész. Persze mindenkinek szíve joga, hogy milyen stylingban jelenik meg.

 

 

Történt így, hogy a kedves fiatalember elindult a holland kiválasztottban. Rendje módja szerint be is mutatták, hogy ő mennyire gázos, ugyanis az emberi vér a tápláléka, vagy valami ilyesmi. Itt már személyiségproblémák lehetnek, ugyanis, nem Drakula utódját keresik, bár az is érdekes show lehetne...

Emberünk rögtön be is szól valamit Urinak, ugyan nem azért, mert olyan típus, hanem mert egyszerűen nem érti a kérdést. Saját tenyerének felmetszése és pár vámpírvarázsige eldúdolása után rá is tér a lényegre. Egyik nézőt megkéri, hogy válasszon ki egy sátánista könyvből egy szimbólumot, majd azt rajzolja le. Miközben a néző választ, ő szépen körbesózza védelemből az illető hölgyet. Majd a hölgy az utasítás szerint a saját szájába veszi a rajzát. És jön a letakart kehely, amit a sztárvendég kezébe ad, aki mitsemsejtve megfogja.

A sokk és az undor akkor jön rá mindenkire, mikor a kelyhet takaró kendőt eltávolíjta előadóművészünk. 20-30 darab szép megtermett meztelen csiga-szerű teremtmény tűnik elő, melyek mindegyik valahogyan a kehely falára vannak ragadva. Hopp, egy hirtelen ki is esik a kehelyből, miközben mi is rájövünk, hogy szürke színük nem csigát rejtenek, hanem egy, ill. 30 vérszívó piócát. Természetesen a kifelé kászálódó undormány teremtmények közelében kikívánkozik a kehely vendégünk kezéből, és a földön összetörik. Hihetetlen rutinnal megáldott előadónk pedig fogja és felveszi a kehely még épp részét és rögtönözve hátraviszi templomi díszletébe, ahol még elmormol pár varázsigét, amibe valahogyan az "egessegedre" is belefért.

Rögtön ki is derül miért. Megeszi az egyik csúszómászó állatkát és annak a vérével egy táblára rajzolja az ábrát, melyet szerinte a néző választott. És stimmel!!!

Uri mindeközben idegesen izgett-mozgott, majd szigorúan elmondta véleményét a produkcióról, amivel egyetértek: UNDORÍTÓ. Élő teremtményeket enni és azok vérével gusztustalankodni. Még annyi volt a megjegyzése, hogy ha rajta múlna, többet nem léphetne fel a műsorban. Legnagyobb megdöbbenésemre Vincent mégis továbbjutott.

 

"Egy szóval tudnám az előadásodat jellemezni: GUSZTUSTALAN!"

Csak erős idegzetűeknek:

  

UPDATE a német showból:

Amila, a szőke mentalista újrapróbálkozhatott vizestartályos mutatványával és ezúttal sikerült is neki a kódot megfejtenie. A műsorból Danny Ocean esett ki.(a név a George Clooney által játszott sármos kaszinótolvajtól lehet ismert) Végre, névadója rutinos fellépése nagyon hiányzott belőle.

Szólj hozzá!

A Mentalista - Update

2009.01.23. 14:27 Danny Blue

A Mentalista - Update

Jön, jön, jön...

 

Már meg is található az amerikai nyomozós sorozat első epizódja a tévés műsorújságokban: február 2. 21:20

A Vörös Nyomok című igen izgalmasra sikerült  bevezető részt a TV2 eddigi stabil nézettséget hozó Krimihétfő Navy-NCIS-szel szemben indítja az RTL könnyen lehet, hogy nagy sikerrel!

Az epizód ismertetése: Patrick Jane, a mentalista és az FBI egy külön kis csoportja egy sorozatgyilkos után nyomoz, aki valamikor Patrick családját is megölte. A gyilkosságok azóta is folytatódnak, és egyre újabb gyanúsítottak kerülnek elő, akik a keresett sorozatgyilkos módszereit használják. Hasonlóképpen végzi egy orvos és a felesége is, akinek a halálát úgy állítják be, mintha a nő szeretője tette volna. Ám a szálak végül... (folytatás a sorozatban)

Előzetes:


 

Szólj hozzá!

Címkék: tv sorozat rtl klub simon baker mentalista mentalist

Fuldokló mentalistanő Uri Geller műsorában

2009.01.21. 02:28 Danny Blue

Fuldokló mentalistanő Uri Geller műsorában

 

Január 13.-a óta Uri Geller immár másodszor keresi az utódját Németországban. Először furcsálltam, hogy minek neki két utód egy országban, majd mikor kiderült, hogy a tavalyi utód addig marad utód, míg le nem váltja az új. Megijedtem hát, mivel ha itthon is lenne még egy Kiválasztott, félthetném a címemet, de megnyugtatásomra sietett egy napilap.

Visszatérve a germán földekre, immár a versenyzők közt svájci duó, indián árnyékvadász kopasz pszichóelméből kettő is, Frodo-féle hobbitból is kettővel jelentkezik a "Next Uri Geller" második évada. A január 20.-ai műsorból pedig kiemelendő egy mentalista nő, aki információim szerint kígyóbűvölőből lett átnevelve. Sajnos elég sikertelenül, mivel első mutatványa kudarcba fulladt. Mindez még nem is lett volna gond, de ebben a mutatványban az életét tette kockára.

Adott egy emberméretű henger, melyben térdig áll a víz. A henger fedele lelakatolható, de a lakat rögzítésére szolgáló kar elforgatásakor víz ömlik a hengerbe. Azaz elkezd megtelni a tartály. Női mentalistánknak kevés ideje marad csupán hogy kitalálja a lakat kódját, melyet korábban a magát viccesnek tartó kelet-német humorista állított be. Sajnos azonban nem sikerül kitalálni a kódot, legalábbis csak két számjegyet. De mivel így a lakat, és általa a csap is a helyén marad, a tartály megtelik, a zár nem enged, a víz ömlik ki a tartályból, az egyetlen női mentalista pedig utód nélkül hagyná itt a testét. Szerencsére a televíziós műsorvzetők "scheisse" kiáltásait pár ügyes tévés "handwerker"(vízszerelő) ellensúlyozza és elvágják a bicikliláncot. 20 másodpercig tartani a levegőt nem egyszerű, (ugyan volt olyan szabadulóművész, akinek sikerült még ezt is) de sikerül végül épségben megúszni ezt a kellően vizes mutatványt.

 

 

 

 Számkitalálás kézen át

 

 

 

  

  

 Jönnek a szerszámosok

 

 

 

 

 

 

 

 Nagy levegő...

 

 

 

Urira persze lehet számítani, mert elmondja, hogy neki ennek ellenére tetszett a mutatvány. Igaza van, mert rosszabbul is elsülhetett volna.

A teljes videó itt: Pro7 Amila

Alapvetően a műsor, annak ellenére hogy már második évadja fut, tartogat meglepetéseket és színvonalas produkciókat, természetesen a műfaj és a szórakozás kedvelőinek. Mondjuk az indián az nekem sok, de sajnos a németeknek be fog jönni, nem csoda, tavaly is egy hollós bajor szőkegyerek nyerte az ottani Kiválasztottat.

Szólj hozzá!

Címkék: tv indián veszélyes pro 7 next produkció mentalista uri geller

A Mentalista az RTL-en - Áthatoló mentalizmus

2009.01.18. 21:39 Danny Blue

A Mentalista az RTL-en

Átható mentalizmus

 

Az RTL a hét közepén ismertette tavaszi műsortervét: Számunkra érdekes, hogy jön Amerika új kedvenc tévés sorozata: A mentalista.

Mégpedig előkelő főműsoridőben láthatjuk februártól a nyomozós sorozatot, "melyben Simon Baker azzal idegesíti nyomozó kollégáit, hogy mindent jobban tud, mindenre hamarabb rájön, különféle hókuszpókuszokat, trükköket bemutatva." -kommunikálta az RTL Klub.

Ehhez képest a CBS-en futó nyomozós sorozat hivatalos leírása itt található:

A Golden Globe Díjra jelölt Simon Baker által játszott MENTALISTA Patrick Jane, a független konzultáns szerepét játssza, aki a Kaliforniai Nyomozó Irodának segít a bűntettek felderítésében. A mentalista halálpontos megfigyelési képességeinek számos ügy megoldását köszönheti az iroda, ahol Patrick hírhedt az alapvető illem semmibevételéről.

 

Patrick természetfeletti médiumként élte múltját és vált híressé, de később beismerte, hogy a paranormális képességeit csupán színlelte. Jane fontosságát a magas bűntettek sorozatának felderítésénél kollégái is nagyra értékelik. Bár az iroda vezető ügynöke Teresa Lisbon nyíltan ellenzi Jane-t az egységében és hol elismeri Jane segítségét hol pedig támadja nárcizmusáért, színpadiasságáért és felelőtlen veszélyt hozó viselkedéséért. Lisbon csapatában dolgozik Kimball Cho ügynök, Wayne Rigsby és Grace Van Pelt újonc, akik úgy gondolják Jane egy elszabadult ágyúgolyó, de csodálják a sármjáért és az ügyek tisztázásában nyújtott fortélyos megoldásaiért.

Eddig Amerikában a sorozatból 13 rész ment le, mind nagy sikerrel. Tökéletesen építi fel a mentalista nyomozó karakterét és az őt körülvevő emberek hol szkeptikus, hol túlzottan lelkes hozzáállását. Jane szemtelen, de hiteles karakterét Simon Baker tökéletesen megőrzi, sőt a szerep tökéletesítéséhez mentalistákkal is konzultált.

Íme egy videó, ahol a színész nyilatkozaik, és mellette tökéletesen körbeírja a mentalista fogalmát is(angolul):

 http://www.youtube.com/watch?v=rIQPWBjXA8I

A sorozat a következő hetekben kerül a szinkronstúdióba, még nem tudni, hogy ki lesz a főszereplő magyar hangja. Február elejétől pedig kíváncsian várjuk, hogy tetszik majd a magyar közönségnek a sorozat.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv sorozat cbs rtl klub simon baker golden mentalista globe

2009.01.16. 14:46 Danny Blue


Éles töltény és hazugságvizsgálat - mentalista testközelből

 

 

 

Breiner Tas mentalista a Kiválasztott című televíziós műsorban szerzett széles körű ismertséget. Rendkívüli produkcióival szórakoztató formában bizonyítja, hogy gondolatainkat nem titkolhatjuk el többé.Több, mint egy óra élmény, humor és kikapcsolódás az intellektuális szórakozás jegyében. Ezen az estén új megvilágításba kerül a véletlen. Gondolatolvasás. Szuggesztió. Telepátia.

Illúzió vagy valóság? Döntsd el saját magad! A show teljesen interaktív,így a közönség számtalan meglepetés mellett aktív résztvevője az előadásnak.

 

Itt a páratlan lehetőség a közelebbi megismerkedésre egy az angolszász országokban már nagy népszerűségnek örvendő műfajjal. Légy részese a varázslatnak, hiszen veled is megtörténhet!

Jegyek válthatók az Interticket weboldalán, valamit a helyszínen.  
 
Időpont: 2009. január 29. (csütörtök) 19:00 óra.
Helyszín: Spinoza Színház, 1074 Budapest, Dob u. 15. spinozahaz.hu

Szólj hozzá!

Címkék: színház est tamás mentalista kiválasztott breiner mentalizmus